BABKA CHLEBOWA Z KORZENIAMI

Szkło do kuchni
www.druknaszkle.pl
Podkreśl indywidualny charakter mieszkania
za pomocą druku na szkle!

12 jaj, 25 dag cukru, 30 dag masła, 3-4 łyżki śmie­tany, 1 szklanka tartych sucharów z czarnego chleba, 15 dag mąki ziemniaczanej, 2-3 szklanki mąki pszen­nej, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć dokładnie z cukrem, dodając stopniowo masło, śmietanę, mąkę ziemniacza­ną, mąkę zwykłą, tarte suchary chlebowe i roztarte przyprawy. Na koniec dodać ostrożnie sztywną pianę z białek. Otrzymaną masę wlać do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę ozdobić kremem z białek. Ciasto ma oryginalny smak. Podaje się je z kwa­sem chlebowym lub piwem (piwo litewskie jest cie­mniejsze, lżejsze i słodsze od fulI-1ight’u).