BARSZCZ Z USZKAMI

iso 9001
gqcert.com
Firma Global Quality
Specjaliści w dziedzinie certyfikacji.

Na barszcz: 75 dag wołowiny z kością, 4 buraki, 5 suszonych grzybów, włoszczyzna, 10 ziarenek pie­przu, liść laurowy, kwasek cytrynowy, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, pół szklanki wody, sól.Na nadzienie: 15 dag gotowanej wołowiny ( z roso­łu), cebula, 1 łyżka tłuszczu, 1 jajko, pieprz, sól.Z mięsa, włoszczyzny i dokładnie umytych suszonych grzybów ugotować rosół i przecedzić. Osobno ugotować umyte buraki w łupinach, następnie ostudzić, obrać i utrzeć na tarce do jarzyn. Utarte buraki zakwasić kwa­skiem cytrynowym (lub octem), zalać rosołem i trzymać tak 30 minut. Następnie przecedzić, dodać cukier i wy­mieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną. Całość podgrzać. Barszcz musi mieć ostry smak.Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę, dodać posiekaną i zrumienioną na maśle cebulę. Masę jeszcze raz przepuścić przez maszynkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać pieprz, wbić jajko i dokładnie wymieszać.Z mąki, posolonej wody i jajka przygotować ciasto. Rozwałkować cienko, kroić kwadraciki 3 cmX3 cm.Z przygotowanej masy mięsnej formować kulki wiel­kości orzeszka i układać je na wyciętych z ciasta kwadra-cikach. Ciasto zawijać w trójkąt, zaklejając dokładnie krawędzie (można je posmarować białkiem), a następnie formować uszka. Uszka wkładać do osolonej wrzącej wody i gotować ok. 3 minut od wypłynięcia. Po ugoto­waniu uszka wyłowić durszlakiem, ułożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.