BOCZEK FASZEROWANY GRZYBAMI

1,5 kg chudego boczku, 5 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych), 1 jajko, 2 cebule, 1 dag tłu­szczu, 2,5 szklanki rosołu (może być z kostki), sól, pieprz do smaku.Po usunięciu kości boczek rozciąć na 2 płaty, ale nie do końca (pozostawić jedną krawędź nie rozciętą tak, aby uzyskać coś na kształt „otwartej książki”). Z wewnętrz­nej części boczku należy wyciąć część mięsa (będzie zu­żyte do farszu), pozostawiając ścianki o grubości 1-1,5 cm. Tak przygotowany boczek natrzeć od wewnętrznej strony solą i pieprzem, i odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Następnie wewnętrzną część boczku posmarować roztrzepanym jajkiem i wypełnić ją przygo­towanym farszem, oba płaty boczku złożyć, całość ob­wiązać sznurkiem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, i piec w piekarniku ok. 1,5 godziny, polewać rosołem.Przygotowanie farszu: wykrojoną część mięsa prze­puścić przez maszynkę, dodać obgotowane i drobno po­siekane grzyby, zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz. Wszystko starannie wymieszać.Faszerowany boczek podawać pokrajany na porcje, za­lewając przecedzonym sosem pozostałym po pieczeniu. Do niego podawać gotowane lub pieczone ziemniaki i ostre dodatki (np. kiszone ogórki).