BUDYŃ CHLEBOWY Z WINNĄ POLEWĄ

4 jaja, 1 /2 szklanki cukru, 1 /2 szklanki tartych su­charów z czarnego chleba, 1 / 2 szklanki śmietanki lub mleka, 10 dag mąki ziemniaczanej, cynamon, goździ­ki.Na polewę z wina: 1 szklanka wina, 1/4 szklanki wody, 3 żółtka, 1/3 szklanki cukru, esencja arakowa.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Suchary amoczyć w śmietanie lub mleku, aby napęczniały.trzymaną masę wymieszać z utartymi żółtkami, dodaćmąkę ziemniaczaną, zmielone goździki i cynamon. Białka ubić na pianę i ostrożnie wymieszać z całością. Tak przy­gotowaną masę budyniową wlać do formy i upiec. Budyń można również ugotować.Przygotowanie polewy: do wrzącej wody wlać wino, żółtka utrzeć z cukrem i zalać wrzącym, rozcieńczonym winem, dodając kilka kropli esencji arakowej. Całą pole­wę ubić na pianę.Uwaga: polewę należy przygotować tuż przed poda­niem budyniu na stół.