CEBULA FASZEROWANA PO ŻMUDZKU

www 6 cebul, 10 dag wędzonej szynki, 1 łyżka przecieru pomidorowego lub śmietany, 1 łyżka masła, 5 dag sera żółtego, 1 /2 szklanki soku pomidorowego, sól.

Cebule obrać i namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin. Następnie ściąć wierzchy, wyjąć środki i obgotować w osolonej wodzie. Wyjęte środki cebuli pokrajać, podsmażyć z drobno posiekaną szynką, ostudzić i po ostygnięciu dodać 1 łyżkę śmietany lub przecieru pomidorowego. Tak przygotowanym farszem nadziać cebule, posypać z góry tartym serem, do każdej włożyć kawałeczek masła. Cebule ułożyć na blasze i piec w piekarniku do żółknięcia. Następnie wyłożyć je na półmisek i oblać dookoła sosem pomidorowym. Do nadzienia zamiast szynki można uzyć gotowanych grzybów lub mięsa.

Przygotowanie sosu pomidorowego: 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oleju, 1 cebula, mielony pieprz, ocet, 1/2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru, sól do smaku.

Mąkę zrumienić na oleju, dodać drobno posiekaną cebulę, przecier pomidorowy, jeszcze trochę podsmażyć, rozcieńczyć wrzątkiem lub rosołem, dodać sol, ocet, cukier, pieprz i zagotować.