CHŁODNIK ZE SZCZAWIEM

rozporządzenie reach szkolenia
www.jgt.pl
Firma J.G.Training
Szkolenia specjalistyczne.

1-2 młode buraki, 15 dag szczawiu, 2 I zsiadłego mleka lub kefiru, 1 szklanka śmietany, 2 zielone ogór­ki, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, sól, cu­kier, 3 ugotowane na twardo jajka.Buraki dokładnie oczyścić i wymyć, ugotować. Następnie obrać i pokrajać w słupki. Szczaw przebrać, umyć w kilku wodach, posiekać, ugotować i ostudzić. Umyć pozostałe jarzyny. Ogórki obrać i pokrajać w kostkę, rzodkiewkę – w cienkie plasterki lub słupki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Rozdrobnione jarzyny wymieszać ze zsiadłym mlekiem (lub kefirem) i śmietaną, posolić, posłodzić wed­ług smaku, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Przed podaniem na stół do każdego talerza włożyć kil­ka cząstek ugotowanego na twardo jajka.Do chłodnika podawać gotowane, najlepiej młode ziemniaki.