CIELĘCINA DUSZONA Z JARZYNAMI

1 kg cielęciny, 2 łyżki tłuszczu, 1 cebula, 8 ziemnia­ków, 3 marchewko 2 pietruszki, 1 szklanka fasolki go­towanej, łyżka mąki, pieprz, sól, rosół (może być z kostki), 1/2 szklanki śmietany.Wymytą cielęcinę pokrajać w poprzek włókien na plas­try, lekko rozbić i obsmażyć w tłuszczu (w czasie smaże­nia posypać pieprzem, solą i mąką). Po obsmażeniu mię­so ułożyć w garnku, zalać rosołem i dusić na słabym ogniu. Jarzyny (cebulę, ziemniaki, marchewkę, pietrusz­kę) obrać, umyć, pokrajać w plasterki, obsmażyć na tłu­szczu i dodać do duszącego się mięsa. Pod koniec dusze­nia, gdy jarzyny i mięso zmiękną, dodać gotowaną fasol­kę (może być zielony groszek lub kalafior) i śmietanę.Tak przygotowaną cielęcinę podaje się z zieloną sałatą lub powidłami z borówek.