DANIE ŚWIĄTECZNE

4 szklanki maku, 2 łyżki cukru, półtorej szklanki śmietanki, torebka cukru waniliowego, 2 szklanki mą­ki, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru.Mak zalać wrzątkiem i moczyć przez kilka godzin. Następnie zlać wodę. a mak przekręcić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem lub utrzeć dopojawienia się białego mleka makowego. Masę ma­kową przelać do glinianej miski, dodać szklankę śmie­tanki, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymie­szać.Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto (jak na makaron),posolić. Ciasto rozwałkować na cienkie plastry, pokrajać na małe kwadraciki (łazanki) i ugotować. Następnie klu­ski odcedzić i wymieszać z makiem. Całość zalać śmieta­ną ubitą z cukrem pudrem.