FASZEROWANA CEBULA Z JABŁKAMI

8 średnich cebul, 2 jabłka (najlepiej cierpkie), 1 marchew, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, cukier, ocet.Cebulę obrać, opłukać, ostrożnie wyjąć wewnętrzne warstwy, zostawiając dosyć grube ścianki. Wyjęte „wnę­trza” cebuli drobno posiekać. Jabłka wymyć, obrać i utrzeć na drobnej tarce, a wymytą i obraną marchew -na grubej. Wszystko razem wymieszać, posolić, dodać trochę cukru i szczyptę pieprzu. Tak przygotowanym far­szem wypełnić cebule.Zagotować wodę z octem (proporcje w przybliżeniu: 2/3 I wody, 1/3 I octu – można zmieniać zależnie od gustu). Cebule włożyć do gorącej marynaty i trzymać w niej około godziny. Po wyjęciu posypać drobno siekanym czosnkiem. Można je podawać do potraw z baraniny, wo­łowiny, wieprzowiny.