GĘŚ FASZEROWANA KASZĄ Z GRZYBAMI

Adwokat rozwód Warszawa
http://www.roman-adwokat.pl/
Profesjonalne porady prawne w Warszawie.
Kompleksowe usługi z zakresu prawa karnego.

1 gęś, 2 szklanki kaszy gryczanej lub perłowej, 15 suszonych borowików, 1 jajko, 1 łyżka masła, 15 dag słoniny, 2 cebule, 1 marchewka, 2 pietruszki (korzenie z nacią), 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz.

Wypatroszoną, oczyszczoną i umytą gęś natrzeć solą i pieprzem. Wymyte grzyby gotować do miękkości. Ugo­tować sypką kaszę, dodać posiekaną i zrumienioną na maśle cebulę z marchwią i korzeniami pietruszki, pokra­jane i ugotowane grzyby, posiekaną nać pietruszki, kope­rek i jajko.

Wszystko razem wymieszać i posolić. Otrzymaną ma­są nadziewać gęś, zaszyć otwór. Gęś ułożyć w brytfan­nie, obłożyć pokrajaną słoniną i piec w piekarniku olcoło 2-3 godzin, polewając roztopionym tłuszczem. Dobrze jest też podlać nieco wodą, aby gęś zbytnio nie wysy­chała.