GĘŚ NADZIEWANA BOCZKIEM

1 gęś, przyprawy: pieprz, liść laurowy, kolendra, kminek, sól.Na nadzienie: 10 dag wędzonego boczku, 30 dag wątróbki, 2 całe jaja, 2 żółtka, 20 dag masła, 1-2 kromki bułki, 3 cebule, nać pietruszki, ząbek czosnku, szczypta majeranku, sól, pieprz.Wędzony boczek i obgotowaną uprzednio wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać zrumienio-ną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja, żółtka, posiekaną nać pietruszki, utarty czosnek, pieprz i posolić do smaku. Całość dokładnie wymieszać.Sprawioną, oczyszczoną, wymytą i osuszoną gęś na-trzeć solą wymieszaną z roztartymi przyprawami. Na­stępnie nadziać gęś przygotowanym nadzieniem, potem zaszyć. Gęś ułożyć na wysmarowanej tłuszczem bryt­fannie i piec przez 1,5-2 godziny w mocno nagrzanym piekarniku, polewając sosem z pieczenia.Po upieczeniu i wyłożeniu na półmisek, gęś polać przecedzonym sosem i podawać z gotowanymi lub pie­czonymi ziemniakami.