JABŁKA W KREMiĘ WANILIOWYM

10 cierpkich jabłek, 1/2 I mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżki mąki, 50 dag suszonych śliwek, szklanka łuskanych orzechów laskowych, torebka cukru waniliowego.Wymyte jabłka obrać, delikatnie wyjąć gniazda na­sienne. Każde jabłko zawinąć osobno w zwilżony perga­min, po czym ułożyć w brytfance i piec w średnio gorą­cym piekarniku.Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką, zalać gorącym mlekiem. Następnie wsypać cukier waniliowy i mieszając zagotować. Otrzymanym w ten sposób kre­mem polać upieczone jabłka.Do jabłek w kremie podawać dla ozdoby i smaku wy­moczone i wydrylowane suszone śliwki lub śliwki w sy­ropie. Całość posypać z wierzchu drobno posiekanymi orzechami.