Jak ugotować pieczeń rzymską

Jak ugotować pieczeń rzymską

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to bardzo dobry pomysł na obiad. Szczególnie jeśli lubimy mięso mielone w każdej postaci, to tym bardziej możemy pozwolić sobie na taki przysmak. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są oczywiście: mięso mielone wieprzowo – wołowe, bułka tarta, jajka, szczypiorek, cebula, czosnek, sól i inne przyprawy, w zależności od tego, co najbardziej lubimy i jakie nam smakują. Przygotowanie jest bardzo proste. Zacząć należy od ugniecenia mięsa mielonego wraz z cebulą, czosnkiem, pieprzem, solą, papryką ostrą i innymi przyprawami. Dodać do mięsa trzeba też około 6 łyżek bułki tartej (na mięso o masie 0,5 kg). Do całości należy też wbić jedno jajko, żeby masę można było łatwo i przyjemnie uformować. Pozostałe jajka należy zagotować.

Na blacie należy wysypać trochę bułki tartej i ułożyć masę na kształt prostokąta. Do środka należy zawinąć ugotowane i obrane ze skorupek jajka na twardo. Całość należy obtoczyć bułką tartą, a następnie posypać świeżym szczypiorkiem. Potem wystarczy już tylko włożyć taką pieczeń do piekarnika na temperaturę 200 stopni Celsjusza i piec przez około 50 minut. Nie można zapomnieć o tym, by piec w naczyniu żaroodpornym, które jest wysmarowane tłuszczem – obojętnie jakim, ważne by szybko się nie spalał (najlepiej użyć masła do smażenia). Obiad będzie na pewno pyszny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *