KARASIE W BARSZCZU

1 kg karasi (lub innej ryby słodkowodnej), 1/2 litra czerwonego barszczu, 1 marchew, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka kminku, liść laurowy, 1 ugotowany burak, natka pietruszki, sól, pieprz.Rybę sprawić, opłukać, posolić. Marchew i cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, zalać barszczem, dodać kminek i liść laurowy, gotować aż warzywa zmiękną. Następnie barszcz przecedzić, zalać nim przygotowaną rybę i gotować na małym ogniu. Masło rozetrzeć z mąką i śmietaną, rozprowadzić małą iloś­cią barszczu i wlać do rondla pod koniec gotowania. Na tarce jarzynowej zetrzeć ugotowanego buraka. Rybę wyjąć na półmisek, zalać barszczem, obłożyć startym burakiem, posypać siekaną natką pietru­szki.