KARP W PIWIE

1 kg karpia (dorsza lub fladry), 1,5 szklanki piwa, 1 szklanka słabego roztworu wody z octem, garść ro­dzynek lub suszonych jabłek, skorka starta z połowy cytryny, kilka goździków, szklanka okruchów białego chleba, 1 łyżka masła, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, sól. ,Rybę sprawić i opłukać, podzielić na małe dzwonka, po­solić, posypać mielonym pieprzem, zalać rozcieńczonym octem, potrzymać pół godziny w chłodnym miejscu. W rondlu podgrzać piwo prawie do wrzenia, dodać masło, a po jego roztopieniu włożyć do garnka rybę, podlać zalewą octową, dorzucić przyprawy, wsypać okruchy suchego chle­ba i dusić pod przykryciem 30-40 minut. Pod koniec dusze­nia wsypać otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Jeżeli nie ma rodzynek – drobno pokrajane suszone jabłko. Tak przygo­towanego karpia można podawać na zimno lub ciepło.