KASZANKA LITEWSKA

2 szklanki kaszy jęczmiennej, 20 dag wątróbki, 20 dag gotowanego mięsa wieprzowego, 1 kg utartychsurowych ziemniaków, 1 cebula, 15 dag słoniny, 10 dag tłuszczu, kiszka wieprzowa, liść mięty, pieprz, sól.Kaszę jęczmienną zalać wrzącą wodą,- rosołem lubmlekiem i wstawić do piekarnika, aby napęczniała. Pok-rajane mięso, wątróbkę i posiekaną cebulę podsmażyćna słoninie i połączyć z kaszą. Do tego dodać utarte zie-mniaki, sól, pieprz oraz drobno posiekaną miętę. Wszyst-ko dokładnie wymieszać. Dokładnie oczyszczoną, wymy-tą i natartą solą kiszkę nadziewać przygotowaną masą.ie nabijać przy tym zbyt twardo, aby kiszka nie popękałarzy pieczeniu. Końce kiszki zawiązać. Kiszkę włożyć doosmarowanej tłuszczem formy, przekłuć w kilku miejs-ach ostrą szpilką, co uchroni ją przed popękaniem. Piecśrednio nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w zale-ności od grubości kiszki, obracając, by równomiernieprzysmażyła się ze wszystkich stron.Podawać kiszkę na gorąco, polaną stopioną słoniną zcebulą i śmietaną.