KLUSKI NADMORSKIE

1 kg gotowanych ziemniaków, 1 kg surowych utar­tych i odciśniętych ziemniaków, 1 jajko, 20 dag mas­ła, 1 szklanka śmietany, 10 dag białego sera z kmin­kiem (można wymieszać zwykły biały ser z 1 łyżeczką kminku), sól.Gotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę domięsa, dodać utarte surowe ziemniaki, wbić jajko,posolić i dobrze wymieszać. Z tak przygotowanegociasta uformować wałki długości i grubości palca.Następnie smażyć je na tłuszczu w brytfannie przez20-35 minut. t:*Po usmażeniuułożyć wałeczki naPpółmisku, zalać mas­łem zagotowanym że śmietaną, posypać utartym podsu-szonym kminkowym serem. Do sosu można dodać czosnku, pieprzu. Można też kluski polać stopioną słoniną.