KLUSKI ZIEMNIACZANE

1 kg ziemniaków, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kminku, 10 dag wędzonej słoniny, 1 /2 szklanki śmie­tany, 1 cebula, sól.Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, utrzeć lub przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać zmielony kminek, sól, mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy formować wałek o średnicy 3-4 cm, włożyć go do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, po-cięć na skośne kawałki długości 3-4 cm i zrumienić w piekarniku.Upieczony „śvilpikai” wyłożyć na półmisek i zalać so­sem ze śmietany połączonej z zasmażką ze słoniny z ce­bulą.W tym sosie można też poddusić kluski (ok. 15 min.) w piekarniku, w zamkniętym naczyniu, aż napęcznieją i zrobią się pulchne i miękkie.