KOŁDUNY LITEWSKIE

25 dag wołowiny, 5 dag łoju nerkowego lub słoniny, |1 cebula, sól, pieprz, majeranek, 1 litr rosołu.Na ciasto: 25 dag mąki, 2 jajka, 1 /4 szklanki soku z |cebuli (lub wody), sól.Wołowinę (najlepiej polędwicę soczystą i miękką)|drobno posiekać i wymieszać z wyżyłowanym, sieka-nym tłuszczem (łój lub słonina). Dodać sól, pieprzjmajeranek oraz sparzoną w rosole, utartą na tarcecebulę.Zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować i wykroić!krążki. Na wycięte krążki nakładać kulki z mięsafbrzegi ciasta zlepiać wąziutko. Kołduny gotowaćrosole przez ok. 10 min.Kołduny podaje się na stół w rondlu, z którego każdsam nakłada sobie na talerz. Kołduny powinny być od­powiednio małe, by mogły być wkładane do ust w całoś­ci. Z braku rosołu kołduny można gotować w posolonej|wodzie.W kuchni starolitewskiej, przed gotowaniem, kołduny|obsmażano w tłuszczu na patelni.