KOŁDUNY TYSZKIEWICZOWSKIE

12 dag suszonych grzybów, 20 dag tłustej, wędzo­nej szynki, 1-2 cebule, 2-3 łyżki masła, 2 jaja, sól, pieprz.Na ciasto: 3 szklanki mąki, 2-3 jaja, sól, woda.Z mąki, jaj i wody sporządzić ciasto. Suszone grzyby wymyć w ciepłej wodzie i gotować aż zmiękną. Następ­nie posiekać i dodać do nich posiekaną na miazgę tłustą szynkę (jeżeli szynka jest chuda, dodać do niej słoniny), wbić jajka, posolić, dodać pieprzu i dokładnie wymieszać.Uzyskane w ten sposób nadzienie zawijać w przygo­towane ciasto, tak jak pierożki. Kołduny włożyć do wrzą­cej, osolonej wody i gotować aż wypłyną na powierzch­nię. Kołduny odcedzić i podając na stół zalać roztopio­nym masłem z dobrze podrumienioną cebulą.