KOŁDUNY Z GRZYBAMI I ŚLEDZIEM

12-15 dag suszonych grzybów, 1-2 cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki, 1 solony śledź, 2 jaja, sól, pieprz.Na ciasto: 3 szklanki mąki, 2-3 jaja, sól, woda.Grzyby wymyć w ciepłej wodzie, ugotować do mięk­kości, drobno posiekać. W 1 łyżce masła podsmażyć po­siekaną drobno cebulę. Cebulę dodać do grzybów i wy­mieszać. Śledzia wymoczyć, obrać i posiekać, połączyć z grzybami, następnie dodać 2 jajka, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać.Rozwałkować ciasto przygotowane z mąki, jaj i wo­dy. Z ciasta za pomocą foremki wyciąć krążki na koł­duny, nałożyć na nie farsz grzybowy; uformować koł­duny. Kołduny wkładać do posolonej, wrzącej wody. Kiedy po zagotowaniu wypłyną na wierzch, odcedzić je i podając na stół polać roztopionym masłem z tartą bułką.Podobnie można przygotować kołduny z grzybów świeżych, bez dodatku śledzia.