KUGELIS – BABKA ZIEMNIACZANA ZE SKWARKAMI

2 kg ziemniaków, 1/2 kg słoniny (może być miesza­na – surowa i wędzona) lub boczku, 3 jajka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, 1 2 szklanki śmietany.Wymyte, obrane i opłukane ziemniaki utrzeć na drob­nej tarce. Słoninę lub boczek pokrajać w kostkę i zru-mienić na patelni wraz z posiekaną cebulą. Połowę skwa­rek zostawić na sos, resztą gorących skwarek z tłu­szczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, dodać 3 jajka, utarty czosnek, pieprz, sól do smaku. Je­szcze raz dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i włożyć do roz­grzanego piekarnika. Piec 1 -2 godziny ( w zależności od grubości warstwy), aż zarumieni się wierzch. Najsma­czniejsza babka wychodzi przy grubości warstwy 5-6 cm. Aby babkę łatwiej było wyjąć z formy należy formę po wyjęciu z piekarnika postawić na szmatce zamoczonej w zimnej wodzie. Upieczoną babkę najlepiej dzielić na czworokątne kawałki i podawać z sosem zrobionym z pozostawionych skwarek i śmietany. Na Żmudzi do babki podaje się herbatę z mięty.A oto inne sposoby przygotowania kugelisu.