KUGELIS Z NADZIENIEM Z KAPUSTY

15 dużych surowych ziemniaków, 5 ziemniaków gotowanych, 2 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, 2 łyżki tłuszczu.Na nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty, 1 duża cebula, 10 dag wędzonej słoniny.Surowe ziemniaki wymyć, obrać, opłukać i utrzeć na tarce. Masę odcedzić na sicie tak, aby nie była rzadka. Następnie dodać do niej gotowane ziemniaki, przepu­szczone przez maszynkę do mięsa oraz mąkę, jajko, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.Kiszoną kapustę udusić z cebulą i skwarkami z wędzo­nej słoniny lub boczku.W formie wysmarowanej grubo tłuszczem ułożyć war­stwę masy ziemniaczanej, następnie warstwę duszonej kapusty i na wierzchu cieńszą nieco warstwę masy zie­mniaczanej. Przygotowaną do pieczenia babkę nakłuć widelcem w kilku miejscach i polać roztopionym tłu­szczem. Piec w piekarniku ok. 1 godziny.Kugelis z kapustą natychmiast po upieczeniu podawaćna stół, pokrajać na kawałki, polać tłuszczem ze skwar­kami i cebulą.