KUGELIS Z NÓŻKAMI WIEPRZOWYMI

2 nóżki wieprzowe, 2 kg ziemniaków, 20 dag słoni­ny, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, liść laurowy.Nóżki wieprzowe oczyścić, przekrajać wzdłuż, wymyć i ugotować w posolonej wodzie z przyprawami. Obrane i umyte ziemniaki utrzeć na tarce. Słoninę pokrajać w kostkę i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Gorącymi skwarkami z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną i do­kładnie wymieszać z dodatkiem soli i pieprzu. Do wys­marowanej tłuszczem formy wlać połowę masy ziemnia­czanej. Następnie ułożyć warstwę nóżek po usunięciu z nich kości. Z góry znów zalać warstwą tartych ziemnia­ków. Formę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny.Do babki podajemy śmietanę, zsiadłe mleko lub też kastinys (zob. str. 87).