KUGELIS Z TWAROGIEM

2 kg ziemniaków, 20 dag masła lub margaryny, 3 jajka, szklanka śmietany, 50 dag twarogu lub białego sera, liście mięty, sól.Ziemniaki wymyć, obrać, opłukać, utrzeć na tarce i od-cedzić na sicie. Następnie włożyć do miski, zalać rozto­pionym masłem lub margaryną. Do masy wbić 2 jajka, dodać sól i całość dokładnie wymieszać.Do twarogu wbić 1 jajko, dodać dokładnie posiekaną miętę, posolić i dobrze wymieszać.Do wysmarowanej masłem formy wlać warstwę masy ziemniaczanej, następnie ułożyć warstwę twarogu i przykryć znów warstwą masy ziemniaczanej. Kugelis z twarogiem piec ok. 1 godziny w średnio rozgrzanym pie­karniku.Babkę podajemy na gorąco ze śmietaną i masłem lub z kastinysem.