LITEWSKIE „JASKÓŁCZE GNIAZDA"

3 jajka na twardo, 3 plastry wędzonej surowej szyn­ki, 3 plastry surowej cielęciny, 5 dag tłuszczu, 1-2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, włoszczyzna, 1 cebula, parę łyżek rosołu lub gorącej wody, pieprz, sól, natka pietruszki.Plastry szynki lekko rozbić do takiej wielkości, aby mo­żna było zawinąć w nie jajko. Podobnie postąpić z cielę­ciną, posolić ją (zależnie od smaku szynki) i posypać pie­przem. Obrane jajka zawinąć najpierw w plaster szynki, następnie w plaster cielęciny i obwiązać nitką. Tak zawi­nięte jaja obtoczyć w mące i obsmażyć w gorącym tłu­szczu. Następnie włożyć do rondla, dodać pokrajane ja­rzyny, podlać rosołem lub wrzątkiem i dusić pod przykry­ciem aż mięso zmięknie, pod koniec duszenia dodać śmietanę.Przed podaniem na stół, należy każde zawinięte jajko, po usunięciu nitki, przekrajać na pół i ułożyć na półmiskużółtkiem do wierzchu. Jajka obłożyć gotowanym maka­ronem tak, aby przypominały „gniazda”. Zamiast maka­ronu można podać ziemniaki puree i duszoną marchew. Wszystko posypać siekaną natką pietruszki lub koper­kiem i zalać sosem z duszenia.