ŁZY KONIKA POLNEGO

Szklanka miodu, szklanka cukru, szklanka wody, yżka suszonych płatków róży ogrodowej, łyżka zie­lonej ruty, łyżka zielonej mięty, po szczypcie cyna­monu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, 2 Iwódki.Płatki róży, rutę, miętę, cynamon, gałkę muszkato­łową, goździki, imbir – zalać szklanką wody i goto­wać na małym ogniu przez 15-20 min. Następnie dowywaru dodać miód, cukier, wódkę j wymieszać. Na­czynie dobrze przykryć i podgrzać, ale nie gotować.Po odstawieniu z ognia, kiedy napój ostygnie, zlać godo szklanego zamykanego naczynia i zostawić, abysię sklarował. Po kilku dniach napój, uważając abynie zmącić klarowności, rozlać do butelek. Przecho­wywać w chłodnym miejscu, aby się „przegryzł” mi­nimum 5 dni, pamiętając, że im dłużej stoi, tym jestlepszy.