OGÓRKI DUSZONE

5 świeżych ogórków, 1 /2 szklanki mąki, 3 pomidry, 2 łyżki masła, 1/2 łyżki śmietany, rosół, koperesól, pieprz.Świeże ogórki wymyć, obrać, pokrajać w grube platry, posypać pieprzem i solą, obtoczyć w mące. Ogórobsmażyć z obu stron na maśle. Następnie przełóż do rondelka, zalać niewielką ilością topionego masłarosołem (może być z kostki). Dodać obrane i pokrajanpomidory, zalać śmietaną. Ogórki dusić na małym o niu, aż zmiękną. Przed podaniem na stół posypać k perkiem.Do tego dania podawać gotowane lub smażonziemniaki. Można też podać kaszę jęczmienną lub gtowany ryż. Ciekawiej jednak będzie podać grzankibułki przygotowane w następujący sposób: bułkę pokrajać na plastry grubości około pół centymetra. Nstępnie zamoczyć ją w mleku i rozbełtanym jajku, nkoniec zaś obtoczyć w tartej bułce i tartym żółtym serze (ementaler, tylżycki); obsmażyć z obu stronmaśle.