PASZTET Z CIELĘCINY I ŚLEDZI

1 /2 kg pieczonej lub gotowanej cielęciny, 2 solone śledzie, 4 dag masła, 2-3 kromki bułki, 1 jajo, 1/4 szklanki śmietany, 2 cebule, pieprz, liść laurowy, ko­lendra, sól, 1 / 2 kg purśe z ziemniaków.Cielęcinę oraz wymoczone i odfiletowane śledzie, zrumienioną na maśle cebulę przepuścić przez maszyn­kę do mięsa. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, żółt­ko, przyprawy i sól, dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Masę wymieszać z ubitym na pianę białkiem.Naczynie do zapiekanek wysmarować masłem i ukła­dać w nim warstwami puróe ziemniaczane i przygoto­waną masę cielęciny, tak aby puróe stanowiło pierwszą i ostatnią warstwę. Powierzchnię zapiekanki nakłuć drew-nianą wykałaczką, polać roztopionym masłem lub śmie­taną i piec w piekarniku ok. 1/2 godziny.Zapiekankę można podawać polaną ostrym sosem pomidorowym, a do niej – kiszone ogórki i pomidory.