PIECZEŃ BARANIA Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI

Zabieg modelowania ust
www.medycynaestetyczna.com
Klinika medycyny estetycznej.
Dr Izabela Tilszer.

1 kg baraniny, 1/2 I bobu (może być fasola), 1 kg ziemniaków, 1 I zsiadłego mleka lub serwatki, 20 dag tłuszczu, 1 szklanka rosołu (może być z kostki), łyżka kminku, pieprz, sól, liść laurowy, 4 cebule, szklanka ostrej marynaty octowej.Bób wymoczyć przez noc w przegotowanej wodzie. Baraninę moczyć przez 2 godziny w serwatce lub zsiadłym mleku. Po wyjęciu pokrajać na niewielkie kawałki. Ziemniaki wymyć, obrać, opłukać i pokrajać w dużą kostkę.Pokrajane mięso ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, posolić, posypać pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. Wymoczony bób razem z pokraja­nymi w kostkę ziemniakami ułożyć na mięsie. Jeszcze raz posolić i wszystko posypać kminkiem, podlać roso­łem i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 go­dziny.Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, zalać os­trą marynatą octową i potrzymać tak 1 -2 godziny. Tak orzygotowaną cebulę podawać do pieczeni.