PIERNIK „BRUKIS"

20 dag miodu, 2 jajka, 15 dag cukru, 1/2 szklanki śmietany, 40 dag mąki, 1 /2 I mleka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, po szczypcie cynamonu, goździków, gałki muszkato-łowej, imbiru, łyżka tartej skórki pomarańczowej, 10 dag tłuczonych orzechów laskowych.Miód zagotować. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i dodać śmietanę oraz roztarte przyprawy, pro­szek do pieczenia i mąkę. Wszystko starannie wymieszać z ostudzonym miodem. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, ostrożnie wymieszać.Ciasto gotować jak kluski, wkładając po trochu łyżecz­ką do rondla z wrzącą wodą. „Kluski” wyjąć z wody, odcedzić. Po ułożeniu na półmisku, zalać mlekiem lub mlecznym kisielem, posypać tłuczonymi orzechami la­skowymi. Podawać jako gorący deser.Piernik można także upiec w piekarniku, pokrajać na kawałki, zalać kisielem mlecznym i posypać orzechami.