PIEROŻKI Z SEREM

Na ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko całe, 2 żółtka.Na nadzienie: 20 dag wędzonej szynki lub słoniny25 dag białego sera, 1 cebula, 2 jajka, 1 łyżeczkakminku, sól.Ciasto wyrobić z podanych składników. W razie potrzeby, dla spulchnienia ciasta, można dodać sok z cebuli.Nadzienie: szynkę lub słoninę pokrajać w kostkę, do dać posiekaną cebulę i zrumienić na patelni. Dodać roztarty biały ser, żółtka, ubite na pianę białka, kminek, posolić i wszystko wymieszać.Ciasto rozwałkować, pokrajać na kwadraty 6X6 cmNa każdy kawałek nakładać łyżeczką nadzienie i formować pierogi. Gotować je w osolonej wodzie ok. 10 min.Pierogi podaje się polane sosem z podsmażonej n maśle lub słoninie cebuli ze śmietaną.