PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

1 kg ziemniaków, 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka kminku, 1 szklanka śmietany, sól.Z ziemniaków, po ugotowaniu, przygotować puree. Doorącego puree ziemniaczanego dodać masło, drobnoosiekaną cebulę, wypłukany kminek, mąkę i wszystkotarannie wymieszać. Po ostygnięciu wbić 2 jajka, dodaćól i ponownie wymieszać.Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkowaćnie za cienko!). Szklanką wyciąć placki, zamoczyć je wozbełtanym jajku, obtaczać w mące lub w tartej bułce,kładać na wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec0-30 minut.Placki podaje się na gorąco, z wiejską śmietaną lubsiadłym mlekiem.