PLACKI ZIEMNIACZANE

1 kg utartych ziemniaków, 2 jajka, ok. 1 szklanki mleka, 1 bułeczka namoczona w mleku, 1,5 dag droż­dży, sól, 10 dag tłuszczu, 1/2 szklanki śmietany.Utarte ziemniaki dobrze wycisnąć przez ściereczkę. Mleko zagotować (trochę zostawić do rozpuszczenia drożdży), wrzącym zalać odciśnięte ziemniaki. Dodać żółtka, następnie wyrośnięte w małej ilości mleka droż­dże i wymoczoną w mleku bułkę. Całość posolić, dobrze wymieszać i postawić na pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ćodać ubitą na sztywno pianę z białek, powoli wymieszać. Placki smażyć na patelni na rozgrzanym tłu­szczu.Dó placków podaje się wiejską śmietanę lub zalewa się je zsiadłym mlekiem.