PRAKANDAS

2 śledzie, 50 dag cielęciny, 5 ziemniaków średniej wielkości, 1 cebula, 3 jaja, 1/2 szklanki śmietany. 15 dag masła, tarta bułka, pieprz, sól.Śledzie wymoczyć, obrać, wyjąć ości. Pieczoną lub go­towaną cielęcinę przekręcić przez maszynkę razem ze śledziami i gotowanymi ziemniakami. Dodać do masy pieprz, zrumienioną na maśle cebulę, jaja, tartą bułkę, masło, wlać śmietanę i wszystko dobrze wymieszać, do­dając soli do smaku. Przygotowaną masę włożyć do for­my wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, po­wierzchnię wyrównać i posmarować masłem, posypać tartą bułką (lub zalać rozbełtanym jajkiem). Piec w śred­nio nagrzanym piekarniku nieco ponad pół godziny. Po­dawać na gorąco, z sałatką jarzynową.