PRZECIERANA ZUPA RYBNA

1 kg małych rybek, ok. 2,5 I wody, 1 marchew, 1 ziemniak. 1 seler, nać pietruszki, 1 por. 1 korzeń chrzanu, 1 łyżka maki. 1 łyżka masła, 1 szklanka śmie­tany, pieprz, sól, liść laurowy, 2 szklanki grzanek z czarnego chleba.Oczyszczone, dobrze wymyte rybki zalać wodą, dodać wymyte, obrane, opłukane i drobno posiekane jarzyny; gotować ok. 45 minut. Potem ryby i jarzyny przetrzeć przez sito, uzyskaną masę włożyć z powrotem do odce-dzonego wywaru. Dodać przyprawy i masło. Gotując, dodawać powoli rozmieszaną z wodą mąkę; posolić do smaku, zagotować i zdjąć z ognia. Zupę zaprawić śmie­taną. Na każdym talerzu położyć grzanki z czarnego chle­ba, zalać zupą, dodać posiekaną nać pietruszki i podać na stół.Chleb na grzanki pokrajać w kostkę i zrumienić na maśle lub wysuszyć w gorącym piekarniku.