RAZY

50 dag mięsa wieprzowego (od szynki), 1 łyżkaśmietany, 1 łyżka mąki, 1 -2 szklanki rosołu lub goto­wanej wody.Na nadzienie: 5 cebul, 2 gotowane marchewki, 1Jkiszony ogórek, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 ■łyżki tartych sucharków z czarnego chleba, 2 jajka■ugotowane na twardo, 1 jajko surowe, pieprz, sól, 1 ■łyżka tłuszczu.Przygotowanie nadzienia: cebulę, marchew, ogóreklobrać, drobno posiekać i obsmażyć na tłuszczu. Dodać[przecier pomidorowy, pieprz, sól i tarte sucharki z czar-nego chleba. Gdy nadzienie ostygnie, dodać posiekanegotowane jajka oraz jajko surowe. Wszystko dobrze wy-I mieszać.Umyte mięso pokrajać na cienkie plastry w poprzekI włókien, ostrożnie rozbić (tak, aby się nie rozpadło), poso­lić, popieprzyć Plastry mięsa posmarować nadzieniem i | zawinąć. Zawinięte zrazy obwiązać nitką lub spiąć drew­nianą wykałaczką, obtoczyć w mące. Zrazy obsmażyć w rozgrzanym tłuszczu, a następnie ułożyć-w rondlu, zalać rosołem lub gorącą wodą i dusić.Pod koniec duszenia sos zabielić śmietaną.Zrazy podawać z ziemniakami, które można udusić ra zem, ułożone na zrazach. Do tego można podawać marynowane młode buraczki, kiszony ogórek lub kapustę.