ROGALIKI Z BOCZKitWi

Na ciasto: 50 dag mąki, szklanka mleka, 10 dag drożdży, łyżka cukru, 1 jajko, szczypta soli, 8 dag ma­sła lub margaryny.Na nadzienie: 25 dag surowego lub wędzonego boczku, 1 cebula, mielone ziele angielskie, sól do smaku, 1 jajko.Z podanych składników wyrobić ciasto i zostawić, aby wyrosło. Pokrajany w kostkę boczek i posiekaną cebulęprzyrumienić na patelni, dodać ziele angielskie i sól do smaku.Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkować do gruboś­ci ok. 1 cm. Następnie za pomocą szklanki wyciąć krążki, na które nakładać przygotowane nadzienie. Ciasto zawi­jać w kszałt rogalików, dobrze zaciskając brzegi (można je posmarować białkiem). Rogaliki układać „szwem do dołu” w formie wysmarowanej tłuszczem i zostawić, aby wyrosły. Następnie posmarować ubitym jajkiem i piec w piekarniku aż zrumienią się.Rogaliki można jeść zaraz po upieczeniu lub zabrać na piknik albo w podróż.