RYBA DUSZONA W CHRZANIE

1 kg ryby (karaś, leszcz, lin, dorsz), 1 łyżka masła,1 2 szklanki wywaru jarzynowego lub bulionu z kost-ki, 1 /2 łyżki mąki, 1 szklanka śmietany, 1 /2 szklankiutartego chrzanu, 2 liście laurowe, ocet, cukier,pieprz, sól. ‚Rybę sprawić, umyć, odfiletować, podzielić na nie­wielkie kawałki, posolić, posypać pieprzem. W rondlu roztopić masło, ułożyć rybę i posypać tartym chrzanem oraz kruszonymi liśćmi laurowymi; podlać gorącym wy­warem jarzynowym i dusić.Mąkę uprażyć z masłem, rozcieńczyć niewielką ilością wywaru z ryby, nieco pogotować, dodać śmietanę, ocet, sól, trochę cukru.Zasmażkę połączyć z rybą w rondlu i jeszcze kilka mi­nut dusić. Rybę podawać na stół z gotowanymi ziemnia­kami.