Sałatka wiosenna

Wielkanoc za pasem, a my jakoś nie opublikowaliśmy zawczasu nic „na temat”. Czas nadrobić straty i przedstawić idealną na tę okazję sałatkę.

Sałatkę wiosenną zwykle podawało się w domu moich rodziców z białym pieczywem jako pożywną kolację. Skąd wzięła się jej nazwa, tego nie jestem w stanie określić. Składniki nie wiążą się w szczególny sposób z wiosną, z wyjątkiem może jajka, które jest wręcz symbolem Wielkanocy. Mniejsza jednak o nazwę, która funkcjonuje u mnie w rodzinie. Ważne jest to, że sałatka wiosenna to smaczne danie, które świetnie się sprawdzi jako przystawka podczas świątecznych uczt.

Składniki:

  • dwa jajka
  • nieduża cebula
  • ogórek długi
  • puszka groszku konserwowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Robimy to z wyprzedzeniem, gdyż powinny one wystygnąć. Gdy już są zimne, kroimy je w kostkę. Podobnie robimy z ogórkiem, a cebulkę drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do salaterki i wsypujemy odsączony groszek. Dodajemy 2-3 łyżki stołowe majonezu (można więcej, ale ja wolę, gdy majonez tylko skleja pozostałe składniki, a nie stanowi główny element dania) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Po wymieszaniu, sałatkę od razu przekładamy do miseczek lub na talerzyki. Podajemy ją z pieczywem. Pomimo, że przyzwyczajony jestem, jak już wspomniałem, do jedzenia jej z białym chlebem, to zapewniam, że ciemne pieczywo na zakwasie również się nadaje, wnosząc swym charakterystycznym smakiem bardzo ciekawy akcent. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *