SAŁATKA Z KASZĄ PERŁOWĄ

1 szklanka kaszy perłowej, 1 /2 szklanki suszonych śliwek, 1 /2 szklanki suszonych jabłek, 2 świeże jabł­ka, 2 łyżki rodzynek, 1 /2 szklanki śmietanki, 1 płaska łyżka masła, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru, wanilia, sól.Kaszę perłową dobrze wymoczyć, ugotować w osolo-nej wodzie z mlekiem na sypko, dobrze odcedzić, włożyć do mis’4i i zalać śmietanką. Śliwki dobrze wymyć, wymo­czyć w gorącej wodzie, osuszyć i wydrylować. Suszone jabłka wymyć, wymoczyć i drobno posiekać. Świeże jabł­ka wymyć, obrać, pokrajać w kostkę i szybko obsmażyć na maśle tak, aby się nie rozpadły. Rodzynki wymyć w gorącej wodzie i osuszyć. Przygotowane owoce włożyć do kaszy, wsypać cukier, dodać wanilię, wszystko razem dobrze wymieszać.Sałatkę podaje się do pieczonego drobiu i potraw z cielęciny.