SER ZIEMNIACZANY

1 kg ziemniaków, 1 kg twarogu, 3 żółtka, 1 łyżka kminku, sól.

Ziemniaki wymyć i ugotować w łupinkach. Następnie obrać i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do uzyskanego puree dodać pokruszony twaróg i surowe żółtka. Całość posolić, przyprawić kminkiem i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę uformować w ru­lon, zawinąć w gazę, zmoczoną w gorącej wodzie, i po­zostawić pod przyciskiem na 2-4 godziny. Po wyjęciu z gazy „ser” pokrajać w plastry lub w kostkę (lepiej będzie kroić, jeśli nóż zanurzymy w ciepłej wodzie). Podawać ze śmietaną lub śmietanką. Nadaje się on wyśmienicie jako zakąska do piwa.Uwaga! Niektóre gospodynie na Litwie dodają do „se­ra” trochę masła. W przypadku podanych przez nas pro­porcji ok. 10 dag.