SLEDZ PO WIEJSKU

4 solone śledzie, 3 marchwie, 3 duże cebule, 4 łyżki oleju, 6 dag suszonych grzybów, sól, pieprz, ewen­tualnie 2 łyżki majonezu.Śledzie wymoczyć, obrać i wyjęć ości. Otrzymane fi­lety przekrajać wzdłuż i każdy z nich zwinąć w rol-mops.Suszone grzyby wymyć w ciepłej wodzie, gotować aż zmiękną, pokrajać w słomkę. Umytą i obraną oraz opłu­kaną marchew rozdrobnić na tarce do jarzyn. Cebulę obrać, pokrajać w plasterki. Utartą marchew, pokrajaną cebulę i grzyby podsmażyć na oleju, dodając parę łyżek wywaru z grzybów oraz sól i pieprz, po czym dusić na małym ogniu przez 5-7 minut.Rolmopsy ułożyć na półmisku i zalać masą grzybową, ewentualnie z dodatkiem majonezu.