SŁODKA ZUPKA MLECZNA

1 I mleka, cukier waniliowy, 4 łyżki stołowe cukrui pudru, 3 jajka, 20 dag łuskanych orzechów lasko­wych.Mleko zagotować, rozpuścić w nim cukier waniliowy.Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Pianę ułożyć w cedzaku i obracając nim obgotować ją ze wszystkich stron we wrzącym mleku. Obgotowaną pianę ułożyć na osobnym talerzu.Żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru imieszając wlać do gorącego mleka. Nie gotować!Z obgotowanej białkowej piany, za pomocą łyżeczki,uformować małe kulki, wyłożyć je na półmisek i zalać mlekiem z żółtkami. Zupę posypać drobno posiekanymi orzechami.Do zupy najlepiej podawać keks lub ciasto drożdżowe.Jest to danie świetnie nadające się na podwieczorek dla dzieci.