SUTINYS – MIĘSO DUSZONE Z JARZYNAMI

1 kg wołowiny lub wieprzowiny, 1 duża cebula, 15 dag włoszczyzny, 4 duże ziemniaki, 1/2 szklanki śmie­tany, 2 szklanki rosołu, 10 dag masła, 10 dag mąki, płaska łyżeczka kminku, pieprz, liść laurowy, sól.Wymyte mięso pokrajać w poprzek włókien na nieduże równe kawałki, rozbić, obtoczyć w mące i obsmażyć na roztopionym maśle. Włoszczyznę, po oczyszczeniu i wy­myciu, utrzeć na tarce do jarzyn. Wymyte, obrane, opłu­kane ziemniaki pokrajać w kostkę. W rondlu układać warstwami tarte jarzyny, ziemniaki i mięso tak, aby wierzch stanowiły jarzyny. Całość zalać rosołem, dodać przyprawy, wstawić w naczyniu żaroodpornym do pie­karnika i dusić pod szczelnym przykryciem ok. 40 minut.Następnie dodać śmietanę i jeszcze trochę poddusić. Sutinys podaje się z sałatką z pomidorów.Zamiast surowego mięsa, do przygotowania Sutinys można stosować różnego rodzaju mięso gotowane lub smażone.