ŚWIĄTECZNY DESER Z TWAROGU

1 kg twarogu, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1dag masła, 20 dag rodzynek, 20 dag orzechów laskowych, 20 dag śmietany, łyżka kminku, 20 dakandyzowanych jabłek i skórek pomarańczowych,łyżki śliwkowych konfitur (najlepiej połówki śliwekw syropie).Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa, żółtkautrzeć z cukrem. Całość wymieszać razem z masłemumytymi i osuszonymi rodzynkami, kminkiem, drobnposiekanymi orzechami i śmietaną, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec mieszania dodać plasterki jabłek i kawałki skórki pomarańczowej. Z otrzymanej masyformować łyżką „jajka”, które należy starannie ułożyć naglinianym półmisku i zalać konfiturami śliwkowymi luśliwkami w syropie oraz ozdobić skórką pomarańczowąorzechami.Deser ten na Żmudzi często ozdabia weselne i świąteczne stoły.