TORT ,,DAINAVA"

Białka z 17 jaj, półtorej szklanki cukru pudru, 8 dag mąki, 30 dag masła, 2 żółtka, 1 /2 szklanki cukru, 1 /2 szklanki mleka, 2 dag kakao, 1 /2 szklanki orzechów (laskowe, włoskie lub inne), 20 dag czekolady, 20 ml koniaku.Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą, sztywnąpianę. Drobno posiekane orzechy wymieszać z mąką iostrożnie połączyć z pianą z białek. Z piany upiec 3jednakowej wielkości placki. 2 żółtka utrzeć z cukrem,następnie, wciąż mieszając, dodawać do nich gorące mleko. Masę ostudzić do temperatury ok. .18-20°C, dodać 30 dag roztopionego masła, kakao, koniak iwszystko razem dokładnie wymieszać aż do uzyskaniajednolitego kremu. Otrzymanym kremem posmarowaćupieczone placki. Ułożyć je następnie jeden na dru­gim. Tort polać z wierzchu roztopioną czekoladą.Tort ozdabia się cukrem pudrem i siekanymi orzecha­mi.