TORT ORZECHOWY

1 kg kruchych herbatników, 1 szklanka cierpkich kon­fitur (borówkowych, żurawinowych lub innych), 20 dag łuskanych orzechów laskowych lub włoskich, 1 /2 I mle­ka, 25 dag masła, 4 żółtka, szklanka cukru, 2 łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy, ok. 30 dag świeżych śliwek.Herbatniki pokruszyć, z tego odsypać 1/2 szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfitury, wymieszać i uformować nieduże kulki – „orzeszki”. „Orzeszki” obto­czyć w pozostałych pokruszonych herbatnikach, ułożyć na blasze i podsuszyć w ciepłym piekarniku.Krem: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i mą­ką. Połączyć z mlekiem i zagotować. Masę ostudzić, na­stępnie stopniowo, po łyżce, wkładać do uprzednio roz­tartego masła. Całość dokładnie utrzeć. Pod koniec do­dać cukier waniliowy.Do tortowej formy, wyłożonej papierem pergamino­wym wysmarowanym masłem, wsypać podsuszone i ostudzone „orzeszki” i zalać je przygotowanym kre­mem. Wierzch tortu wyrównać i ozdobić tym samym kremem oraz wydrylowanymi śliwkami i posiekanymi orzechami.