WOŁOWINA DUSZONA PO ŻMUDZKU

1 /2 kg wołowiny, 1 /2 I serwatki, 10 dag masła lub margaryny, 2 duże ząbki czosnku, 2 marchewki, 2łyżki oleju, pół łyżeczki cukru, liść laurowy, pieprz, sól, 1/2 szklanki rosołu, 1 łyżeczka mąki, szklanka śmie­tany.Do przybrania: 3 cierpkie jabłka, fasola, 1 łyżeczka kminku.Mięso przez kilka godzin moczyć w serwatce. Następ­nie wyjąć, osuszyć, przekrajać na pół i dokładnie ubić drewnianym młotkiem. Następnie natrzeć olejem, utar­tym czosnkiem, posypać pieprzem, cukrem i solą. Po przyprawieniu mięso pokrajać na podłużne kawałki, uło­żyć w rondlu, dodać tłuszcz, zalać rosołem lub wodą, dodać pokrajaną w plasterki marchew i dusić pod szczelnym przykryciem aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę z mąką, całość wymieszać i zagotować.Fasolę wymyć, wymoczyć przez noc w przegotowanej wodzie i ugotować w tej samej wodzie, w której się mo­czyła. Jabłka wymyć, obrać, pokrajać na cienkie plasterki i wymieszać z gotowaną fasolą. Posolić wedle smaku, posypać kminkiem i podawać jako przybranie do mięsa.