ZAPIEKANKA CHLEBOWA |

2 szklanki tartych sucharów z czarnego chleba, 1 szklanka śmietanki lub mleka, 1 szklanka cukru, 2 łyż­ki masła, 1 kg jabłek, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, cynamon, goździki.Suchary zalać śmietaną lub mlekiem i pozostawić, aby spulchniały. Masło rozetrzeć w naczyniu i dodać namo­czone suchary oraz 2/3 przygotowanego cukru i roztarte przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokrajać na cienkie plasterki, obtoczyć w pozosta­łym cukrze, posypać cynamonem.Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej warstwami ciasto z sucharów i jabłka tak, aby na wierzchu znalazła się warstwa pokrajanych jabłek, którąsmarujemy,rozbełtanym jajkiem. Zapiekankę piec około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Zapiekankę najlepiej podawać ze słodzonym mlekiem lub sokiem owocowym.